fbpx
page-header

 

Απαραίτητη η ψυχοκοινωνική υποστήριξη

των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα και των φροντιστών  τους

για την αντιμετώπιση των συνεπειών και του στίγματος που προκαλεί η νόσος

 

Η γραμμή ενημέρωσης 11157 της FairLife L.C.C. στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της

έχει δεχθεί περί τις 1.450 κλήσεις παράλληλα με τις πληροφορίες μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης

για τον Καρκίνο του Πνεύμονa «ΜΑΘΑΙΝΩ ΕΝΕΡΓΩ ΕΛΠΙΖΩ» και του προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Breath

 

Την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και για ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών και των φροντιστών τους, λόγω της συχνότητας εμφάνισης της νόσου καθώς και της επιβάρυνσης που επιφέρει στον ασθενή όσο και στους φροντιστές του επισήμαναν οι 21 ομιλητές της διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η FairLife L.C.C. την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023. Το θέμα της εκδήλωσης αφορούσε στη σημασία της ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα, των φροντιστών και του περιβάλλοντός τους στο πλαίσιο της παρουσίασης του πιλοτικού προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης BREATH. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη FairLife L.C.C., σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και παρέχεται πανελλαδικά δωρεάν στους ασθενείς με Καρκίνο, τους φροντιστές και το περιβάλλον τους. Tην εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.

To πρόγραμμα BREATH παρέχεται με την ευγενική υποστήριξη των: ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, Lung Ambition Alliance – AstraZeneca, Roche, AMGEN, Takeda, Novartis, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα των: Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Lung Cancer Europe (LuCE), Global Lung Cancer Coalition (GLCC).

Kατά την έναρξη της ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης η κυρία Κορίνα Πατέλη Βell, πρόεδρος της FairLife L.C.C., έκανε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος BREATH, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι « Η FairLife L.C.C. ανέλαβε την πρωτοβουλία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμα μετά από 2 χρόνια ενεργούς δράσης και επικοινωνίας με ασθενείς και φροντιστές και  λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα μελετών του Global Lung Cancer Coalition και του Ευρωπαϊκού Φορέα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (LuCE) τα οποία αναδεικνύουν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ψυχολογική υποστήριξη όσων βιώνουν την νόσο του Καρκίνου του Πνεύμονα. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι δεχθήκαμε συνολικά περί τις 1.450 κλήσεις στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της. Στην περίοδο λειτουργίας του προγράμματος από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και τον Ιανουάριο 2023, η γραμμή ενημέρωσης 11157 έλαβε περί τις 80 κλήσεις αναφορικά με την ψυχολογική υποστήριξη και συγκέντρωσε 198 ηλεκτρονικά αιτήματα.  Οι συμμετοχές στο πρόγραμμα διαμοιράζονται σε ολόκληρη την χώρα, με τις μισές να προέρχονται από την Αττική και οι υπόλοιπες από την Θεσσαλονίκη και λοιπή ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.  Πρωταγωνιστές και σημείο αναφοράς του προγράμματος είναι οι εκατοντάδες  άνθρωποι, με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή. Αυτοί είναι η πνοή και η δύναμη μας!».

Eπίσης η Πρόεδρος της FairLife τόνισε ότι από τους ασθενείς που συμμετείχαν στην συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου στο πλαίσιο του προγράμματος, το 69% των ασθενών δεν γνωρίζει ή δεν έχει προχωρήσει σε μοριακό έλεγχο, που σημαίνει ότι ίσως δεν τους δοθεί η ευκαιρία για μια εξατομικευμένη θεραπεία και κατά συνέπεια περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

 Χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός Υγείας κυρία Ζωή Ράπτη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε «Η διάγνωση ενός καρκίνου καταρρακώνει  την ψυχική υγεία του πάσχοντος και επηρεάζει τις ισορροπίες στην οικογένεια. Επειδή ο καρκίνος του πνεύμονα είναι στενά συνδεδεμένος με το κάπνισμα, υπάρχει και το στοιχείο της ενοχής, που επιδεινώνει την ψυχική κατάσταση του νοσούντος».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο κ. Μιχάλης Νικολάου MD, MSc, PhD Παθολόγος Ογκολόγος, Γενικός Γραμματέας Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου(ΕΛΛΟΚ)  κ. Γιώργος Καπετανάκης και ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, Β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, οι οποίοι επισήμαναν ότι η πρωτοβουλία αυτή της FairLife L.C.C.  αναδεικνύει την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της νόσου, του ασθενή, της οικογένειας προσφέροντας μια εξαιρετικά σημαντική υπηρεσία.

Την προσωπική της εμπειρία ως ασθενής όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα, τα αρνητικά συναισθήματα, το φόβο, το άγχος, την απογοήτευση όταν συνειδητοποίησε ότι ο καρκίνος είχε εισβάλει στην καθημερινότητα της, κατέθεσε η Marjo Forsblom, Μέλος ΔΣ Lung Cancer Europe (LuCE) τονίζοντας τη σημασία της καλής ψυχολογίας του ασθενή ώστε να μην χάνει τη δύναμη του και την ελπίδα και την ανάγκη να μοιράζεται τις σκέψεις του με κάποιον ειδικό.

Από κάθε διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα, επηρεάζονται περίπου 10 άτομα τόνισε ο Paul Kidner, Advisor, TIMA Charitable Foundation επισημαίνοντας ότι «ως φορέας στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία ψυχολογικής ενδυνάμωσης όσων βιώνουν τη νόσο και των οικογενειών τους, όπως το πρόγραμμα BREATH που αναγνωρίζει την ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, των οικογενειών και των φροντιστών τους».

«Ψυχική Υγεία και Ψυχολογική Υποστήριξη»

Ο καρκίνος του πνεύμονα σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα

και οι ασθενείς αισθάνονται ένοχοι

Αναφορικά με το θέμα της Α’ Ενότητας –  τη σημασία της ψυχικής υγείας του ασθενή και τη συμβολή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας στην ενδυνάμωση της –  ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ψυχίατρος, Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι μέχρι πρόσφατα η ιατρική κοινότητα εστίαζε κυρίως στη θεραπευτική μάχη με τη νόσο για την επικράτηση της ζωής, βάζοντας σε δεύτερη προτεραιότητα την ψυχοσυναισθηματική στήριξη του ασθενή. Σήμερα αναγνωρίζεται αυτή η ανάγκη παγκοσμίως. Ο κλάδος της ψυχοογκολογίας αποτελεί εξειδίκευση της ψυχιατρικής και εστιάζει στην ψυχική υγεία των ασθενών. Ένας ψυχίατρος και γενικότερα ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας με εξιδεικευμένες γνώσεις μπορεί να συνεισφέρει μέσω της ψυχοθεραπείας και της συμμετοχής του ασθενούς στα κατάλληλα προγράμματα στην διαχείριση των συναισθημάτων του αναφορικά με τη νόσο.

 «Ο καρκίνος του Πνεύμονα αποτελεί μια πολύ σοβαρή νόσο που επιφέρει πολλά ναρκισσιστικά τραύματα, όπως η απώλεια μαλλιών και ο ακρωτηριασμός, συχνά οδηγεί σε συναισθήματα παραίτησης, θέτει ζητήματα αλλαγής οικογενειακών ρόλων και επαγγελματικής ταυτότητας, επηρεάζει την σεξουαλική ζωή των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους» εξήγησε η κα Ειρήνη Δημοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. «Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να διαχειριστεί όλες αυτές τις αλλαγές που επιφέρει η νόσος στη ζωή του».

«Η πρώτη επαφή είναι πάντοτε η δυσκολότερη, γιατί ο ασθενής μαθαίνει την διάγνωσή του και αμέσως μετά εκτίθεται σε έναν καταιγισμό νέας γνώσης και μεγάλης ποσότητας πληροφοριών που καλείται να κατανοήσει ώστε να πάρει αποφάσεις. Ταυτόχρονα, κατακλύζεται από σωρεία συναισθημάτων τα οποία είναι πολύ έντονα και δυσάρεστα, όπως η αίσθηση σοκ, φόβου, αγωνίας, θυμού και απομόνωσης» εξήγησε η κα Δήμητρα Καναλουπίτη(MD), Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ. Επίσης, όπως ανέφερε η κυρία Καναλουπίτη,  οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, σε σχέση με άλλους ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλες μορφές καρκίνου, έχουν αυξημένο αίσθημα της ντροπής και ενοχής καθώς ο καρκίνος του πνεύμονα σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα και οι ασθενείς αισθάνονται ένοχοι πως αυτοί προκάλεσαν τον καρκίνο τους και βιώνουν την προκατάληψη των άλλων.

 «Πριν την διάγνωση μου δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο σημαντικές ήταν αυτές οι δεξιότητες για τις αποφάσεις της ζωής μου, που είχα αναπτύξει μέσα από τη δουλειά μου» επισήμανε η κα  Πόλυ Γαϊτάνη, Survivor 4ου σταδίου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, καταθέτοντας την προσωπική της εμπειρία.  «Μέχρι την διάγνωση δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Στο άκουσμα της ασθένειας ένιωσα συντετριμμένη σαν να σταμάτησαν τα όνειρά μου, όλα αυτά που ήθελα να πραγματοποιηθούν στο μέλλον το άμεσο και το έμμεσο. Οι δικοί μου άνθρωποι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να διατηρηθεί η ψυχή μου ήρεμη. Ήταν και εκείνοι το ίδιο απροετοίμαστοι με εμένα στο αρχικό άκουσμα. Χρειάστηκε να κάνουμε συζητήσεις όλοι μαζί για να παρθούν οι καλύτερες αποφάσεις».

 Στη σημασία της καλής ψυχικής υγείας όχι μόνο των ασθενών αλλά και των φροντιστών αναφέρθηκε η κα Μαρία Καλαμπάκα, φροντιστής τονίζοντας ότι η διαδικτυακή εκδήλωση για την ανάδειξη της αναγκαιότητας του προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης Breath, λειτούργησε σε όλους τους συμμετέχοντες πρωτίστως ψυχοθεραπευτικά.  «Η πολύ ανθρώπινη προσέγγιση της FairLife L.C.C.  και όλων των επιστημόνων που πλαισίωσαν και στήριξαν τη μάχη της ψυχής μέσα στον καρκίνο του πνεύμονα στην εκδήλωση αυτή, ήταν μια από τις πιο αποτελεσματικές συνεδρίες ομαδικής ψυχοθεραπείας και φροντίδα που έχω λάβει από την FairLife L.C.C.».

 Οι συντελεστές και οι υπηρεσίες του προγράμματος Breath

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία

από το να κουβαλάει κάποιος μέσα του μια ανείπωτη ιστορία»

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου καθώς και η επιβάρυνση που επιφέρει τόσο στον ασθενή όσο και στους φροντιστές του κατέστησαν αναγκαία τη δόμηση ενός προγράμματος όπως το ΒREATH, εξήγησε η κυρία Γεωργία Βασιλείου,  Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Μέλος Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας αναφερόμενη στο πρόγραμμα BREATH, επισημαίνοντας ότι οι λόγοι αυτοί καθιστούν και αναγκαία τη συνέχιση και επέκτασή του. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να κουβαλάει κάποιος μέσα του μια ανείπωτη ιστορία. Η ομαδική ανάλυση και το πρόγραμμα BREATH βασίζεται σε αυτό το μοίρασμα, το οποίο έρχεται να καταπραΰνει και να κατευνάσει κάθε αγωνία».

 Tο ψυχικό τοπίο του ασθενή που νοσεί με καρκίνο του πνεύμονα μοιάζει με μια έρημο, τόνισε ο κ. Χρήστος Βελισσαρόπουλος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος, Kλινικός ψυχολόγος, Ψυχο-ογκολόγος, Αναλυτής, Εκπαιδευτής-αναλυτής, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής, Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. «Βασικό εργαλείο για την παρέμβαση του ειδικού είναι η ενσυναίσθηση. Το πρόγραμμα Breath μας προσφέρει τη δυνατότητα να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους και σιγά σιγά να τους βοηθήσουμε να εγκαταλείψουν την απομόνωση, να μάθουν να επικοινωνούν με την οικογένεια τους, τους φροντιστές τους να αρχίσουν να μοιράζονται τις σκέψεις τους. Η παρουσία ψυχοθεραπευτή δίνει χώρο και χρόνο στην ακρόαση, ξεδίπλωμα υποκειμενικού βιώματος, επεξεργασία της αρνητικής συμπτωματολογίας, σκέψεις, συναισθήματα, μνήμες και το τραυματικό της διάγνωσης. Ο Ψυχοθεραπευτής αναλυτικής κατεύθυνσης δεν υποστηρίζει απλά αλλά ουσιαστικά».

 Η κα. Ελευθερία Ράλλη, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Κέντρου Στήριξης στο Πένθος (Αθήνα), Μέριμνα τόνισε ότι η ψυχική στήριξη κάθε οικογένειας είναι διαφορετική και η προσέγγιση αλλάζει ανάλογα με το άτομο και την κατάσταση. «Για παράδειγμα τα παιδιά έχουν ανάγκη να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους π.χ. την απουσία της μαμάς ή του μπαμπά από το σπίτι,  γιατί απουσιάζει, ότι έχει μια σοβαρή ασθένεια που τον αναγκάζει να μείνει στο νοσοκομείο για πολύ καιρό…ότι οι θεραπείες που κάνει επηρεάζουν την εξωτερική του εικόνα, γιατί δεν μπορεί να παίξει μαζί τους ή ότι πρέπει να κάνουν ησυχία. Όταν η κατάσταση δυσκολέψει τότε λέμε στο παιδί αυτό που μπορεί να συγκρατήσει, προετοιμάζοντας το να δεχθεί την αρνητική εξέλιξη. Επίσης πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να συμμετέχει σε όλη αυτή τη μεταβατική διαδικασία, ώστε να μπορέσει να την δεχθεί και να την κατανοήσει».

 Αναφερόμενη στο έργο του προσωπικού βοηθού Υγείας για την καθοδήγηση των ασθενών, η κα Ευαγγελία Μπίστα, Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κ3 τόνισε «Η ολιστική αντιμετώπιση των συνεπειών της ασθένειας αποτελεί βασικό μας μέλημα. Δεν είμαστε γιατροί για να επέμβουμε στη θεραπεία. Είμαστε όμως κοινωνικοί λειτουργοί, είμαστε διοικητικοί, είμαστε ψυχολόγοι και νομικοί, είμαστε άνθρωποι που σε κάποια στιγμή της ζωής μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη νόσο. Τότε αντιληφθήκαμε πόσο μεγάλο είναι το κενό, πόσες οι ελλείψεις, πόσες οι ανάγκες και οι απαιτήσεις. Ένας άνθρωπος που βρίσκεται μπροστά στην πιο κρίσιμη καμπή του βίου του, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ασχολείται με τίποτα που θα τον επιβαρύνει σωματικά, πνευματικά ή ψυχικά. Δεν πρέπει να αναλώσει τις δυνάμεις του, γιατί είναι πολύτιμες για τη μάχη που δίνει».

Το προφίλ των ατόμων που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα

 Η κα. Θωμαϊς Σαρακινιώτη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων της FairLife L.C.C. ,σκιαγραφώντας το προφίλ των ατόμων που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα BREATH, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:  το 55% ήταν μέλη οικογένειας και φροντιστές, το 35% ασθενείς και ένα 10% άλλης ιδιότητας. “Μολονότι το 77% που επικοινώνησε μαζί μας συνολικά για το πρόγραμμα ήταν γυναίκες και μόλις το 23% άντρες, η πλειονότητα των ασθενών για τους οποίους, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω τον φροντιστών τους, συλλέξαμε στοιχεία, ήταν άντρες με ποσοστό 62%. Το 38% ήταν γυναίκες που νοσούν από Καρκίνο του Πνεύμονα.  Aναφορικά με την ηλικιακή ομάδα των περισσότερων ενδιαφερόμενων για το πρόγραμμα, μεταξύ των νοσούντων συνολικά, το 45% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 45-65 ενώ το 52% των νοσούντων είναι άνω των 65+ ετών. ”

Η κα. Μάριαμ Θεοδωράκη, Ψυχολόγος του προγράμματος, αναφερόμενη στην αξιολόγησή του από πλευράς συμμετεχόντων τόνισε: ότι οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν στην αξιολόγηση ήταν ασθενείς και οι υπόλοιποι φροντιστές και μέλη οικογένειας και συμμετείχαν αντίστοιχα σε ομαδικές και ατομικές συνεδρίες.

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθένετες συμφώνησαν απόλυτα στην εύκολη προσβασιμότητα του προγράμματος, έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από την πρώτη επικοινωνία με την FairLife και τον θεραπευτή ενώ θα πρότειναν το πρόγραμμα σε άτομα που έχουν ανάγκη. Διχογνωμία εντοπίστηκε αναφορικά με τον αριθμό των συνεδριών και κατά πόσο ο αριθμός τους ήταν επαρκής. Το 50% συμφωνεί πως ο αριθμός ήταν επαρκής, το 29% προτείνει επέκταση του αριθμού των συνεδριών ενώ το 21% παρέμεινε ουδέτερο.

Τέλος, το 90% συμφώνησε απόλυτα πως οι πληροφορίες που έλαβε από τον φορέα και τις πηγές ενημέρωσης ( Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Μαθαίνω Ενεργώ Ελπίζω, Ημερίδες και webinars, ενημερωτικές εκπομπές, Γραμμή Ενημέρωσης 111 57, Ιστοσελίδα FairLife) ήταν ωφέλιμες και χρήσιμες για την ενημέρωση τους γύρω από την νόσο.

 Τι είπαν οι πρωταγωνιστές του προγράμματος…

«…Είδα λοιπόν την ασθένεια σαν μια πρόκληση, μια ευκαιρία να δυναμώσω. Θέλω να είμαι κοντά στους αγαπημένους μου, όσο περισσότερο γίνεται.  Ακολουθώ τις οδηγίες των γιατρών μου, αθλούμαι καθημερινά, προσέχω τη διατροφή μου και προσπαθώ να παραμείνω αισιόδοξος. Δεν αφήνω τις αρνητικές σκέψεις να με επηρεάζουν, εστιάζω στη δύναμη της θέλησης και στη θετική ψυχολογία. Πράγματι, η σημασία της ψυχικής υγείας – που είναι και το θέμα της σημερινής εκδήλωσης είναι τεράστια για όλους, όσους βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα. Πρέπει το οφείλουμε στον εαυτό μας να πάρουμε την ψυχολογική υποστήριξη που χρειαζόμαστε για να σταθούμε απέναντι στη νόσο» τόνισε ο κ. Χρήστος Αποστολάκος, ασθενής.

«Οι λέξεις “Κουράγιο”, “Δύναμη” δεν με ανακουφίζουν πια. Εγώ θέλω να βγαίνουμε και να τα λέμε όπως πριν. Χρειάζομαι άλλα πράγματα.Έπρεπε λοιπόν να πάρω κάποιες δυνάμεις, να καταλάβω τα όρια μου. Απευθύνθηκα στο Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH της FairLife L.C.C. και μέσα από τις συνεδρίες πήρα συμβουλές, απαντήσεις, ξεδιάλυνα σκέψεις και προβληματισμούς. Με δυο λόγια, πήρα δύναμη !» επισήμανε ο κ. Απόστολος Κυριάκης, φροντιστής.

«… Μέσα από το πρόγραμμα πήρα δύναμη, τις πληροφορίες που χρειαζόμουν γύρω από τη νόσο, βρήκα καθοδήγηση και την ψυχική στήριξη που είχα ανάγκη. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με βοήθησαν να αντιμετωπίσω τα αρνητικά μου συναισθήματα και να προχωρήσω…Σας ευχαριστώ» Μίλκα Ιβάνοβα, ασθενής.

 

FairLife- Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Η FairLife  Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα  είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Αποστολή του φορέα είναι να υποστηρίξει ολιστικά όσους βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, στην πορεία τους μέσα από τη νόσο.

Η FairLife L.C.C.  εργάζεται για να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με :

– την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας
– το δικαίωμα της ενημέρωσης γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα
– την ισότιμη πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες και καινοτόμες θεραπείες
– την αναγκαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς, στις οικογένειες και στους φροντιστές τους
– την καταπολέμηση του στίγματος των ασθενών που νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα.

Η FairLife– Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα ιδρύθηκε στη μνήμη του Simon Βell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

 

Λίγα λόγια για τους συντελεστές του προγράμματος

 Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας – Ο κύριος σκοπός της Εταιρείας είναι η πλήρης και συστηματική εκπαίδευση στην ομαδική ανάλυση και στη θεραπεία ζεύγους και οικογένειας. Απευθύνεται σε επιστήμονες που προέρχονται από επαγγέλματα ψυχικής υγείας όπως: ψυχίατροι, ψυχολόγοι & κοινωνικοί λειτουργοί. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να γίνουν δεκτοί και επιστήμονες από παρεμφερείς επαγγελματικούς χώρους, εφόσον κριθούν κατάλληλοι για μια τέτοια εκπαίδευση. Η Εταιρεία στοχεύει, επίσης, να συμβάλλει στο μέτρο των δυνάμεών της στην γενικότερη κοινωνική και επιστημονική πορεία της χώρας, προβάλλοντας επιστημονικές απόψεις και προτάσεις βασισμένες στην ιδιαίτερη επιστημονική γνώση των ψυχολογικών δυναμικών που ρυθμίζουν την πορεία κάθε μεγάλης ή μικρής κοινωνικής ομάδας. Αυτό είναι το όραμά της. Να επηρεάσει δηλαδή τον ευρύτερο επιστημονικό χώρο -και όχι μόνο- ώστε να δρομολογηθούν κινήσεις προς την τόσο αναγκαία συναισθηματική ωρίμανση της κοινωνίας μας.

MEΡΙΜΝΑ – Η «Μέριμνα» είναι η μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα, τα τελευταία 28 χρόνια, με εξειδίκευση στην ψυχολογική στήριξη παιδιών και εφήβων που πενθούν και στην παροχή Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας σε παιδιά με απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Η Μέριμνα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας καθώς λειτουργεί:

1.Την Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, στην Αθήνα, που προσφέρει ιατρική, νοσηλευτική και ψυχοκοινωνική φροντίδα σε παιδιά με απειλητική για τη ζωή ασθένεια και στις οικογένειές τους.
2.Δύο Συμβουλευτικά Κέντρα Στήριξης Παιδιών και Οικογενειών στο Πένθος, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης.
3.Εξειδικευμένες καταρτίσεις για επαγγελματίες υγείας και παιδείας.
4.Πρόγραμμα ενδυνάμωσης εργαζομένων σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων (παροχή εκπαίδευσης και εποπτείας) – από το 2016 μέχρι σήμερα.
5.Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στη σοβαρή αρρώστια και το θάνατο.

 K3 – Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών-Κάπα3 είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020, με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους σε όλη την ελληνική επικράτεια, υποστηρίζοντας την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Κύριοι στόχοι του Κάπα3 είναι:

– Η ολιστική προσέγγιση των ογκολογικών ασθενών και φροντιστών, με πλήρη και άμεση ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά τους, καθώς και με ευεργετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, των υφιστάμενων τοπικών υπηρεσιών ή του εθνικού συστήματος.
– Η παροχή καθοδηγητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε ασθενείς και φροντιστές, ώστε να αξιοποιήσουν σωστά τα παραπάνω δικαιώματα(αναπηρική σύνταξη, επίδομα πρόνοιας, έξοδα μετακίνησης, και άλλες παροχές).
– Η διασύνδεσή τους με τοπικούς φορείς υγείας, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών.

Στιγμιότυπα απο την εκδήλωση:

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα BREATH:
https://fairlifelcc.com/breath-programma-psychokoinonikis-ypostirixis/

Για να δείτε την διαδικτυακή εκδήλωση:
https://fairlifelcc.com/webinar-psychiki-ygeia-kai-paroysiasi-programmatos-psychokoinonikis-ypostirixis-breath/

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας FairLife L.C.C.:
Νέλλη Καψή                         

Ναπολέοντος 18, 16675, Γλυφάδα
Τηλ: 213 0165784
Γραμμή Ενημέρωσης – FairLine 111 57

Email: info@fairlifelcc.com

WEBSITE | YOUTUBE | FACEBOOKLIKEDIN | INSTAGRAM | TWITTER

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2023

 

 

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.