Το άσθμα είναι μια ασθένεια που πλήττει τους πνεύμονες.  Προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς, οι οποίοι γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητοι, με αποτέλεσμα να στενεύουν παροδικά.  Αυτό δημιουργεί επαναλαμβανόμενα επεισόδια (κρίσεις) που χαρακτηρίζονται από δύσπνοια, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος και βήχα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.

Το άσθμα προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών και συχνά ξεκινά στην παιδική ηλικία, ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί για πρώτη φορά και σε ενήλικες. Το παιδικό άσθμα μερικές φορές υποχωρεί ή βελτιώνεται κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να επανέλθει αργότερα. Γενικότερα όμως, το άσθμα είναι μια μακροχρόνια ασθένεια, ιδίως αν εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή.

Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, καθώς επίσης με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ρύπους.  Όταν αλληλεπιδρούν αυτοί οι παράγοντες, ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Ένας σημαντικός τύπος άσθματος στην ενήλικη ζωή είναι το άσθμα που προκαλείται από υλικά στο χώρο εργασίας (15% όλων των κρουσμάτων άσθματος ενηλίκων). Για τους περισσότερους ανθρώπους, το άσθμα δεν αποτελεί εμπόδιο σε μια φυσιολογική, δραστήρια ζωή, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις  μπορεί να προκαλεί συνεχή προβλήματα.

Μπορούμε να καταπολεμήσουμε το  άσθμα με φαρμακευτική αγωγή και αποφεύγοντας τα ερεθίσματα που μπορεί να προκαλέσουν κρίση άσθματος.

Οι φαρμακευτικές αγωγές περιλαμβάνουν:

– Ρυθμιστική φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται τακτικά για την εδραίωση προστατευτικής επίδρασης ενάντια στα συμπτώματα του άσθματος.

– Αναλγητική φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του άσθματος μέσω της χαλάρωσης των μυών Χαλαρώνουν τους μύες που περιβάλλουν τους αεραγωγούς σε στένωση.  Η αγωγή αυτή μπορεί να  και χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης άσθματος ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων..

Τα πιο συνηθισμένα ερεθίσματα πρόκλησης κρίσης άσθματος είναι :

  • οι αλλεργίες (στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, στα κατοικίδια ζώα ή στη γύρη,)
  • ο καπνός,
  • η ρύπανση,
  • η σωματική άσκηση σε ψυχρό ή ξηρό αέρα
  • και οι λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.

Για να διαχειριστούμε καλύτερα το άσθμα, είναι καλό:

  • να αποφεύγουμε το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα
  • να εντοπίζουμε τυχόν παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα
  • να αποφεύγουμε την έκθεση σε αλλεργιογόνα που μεταφέρονται μέσω του αέρα
  • να αποφεύγουμε την έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Πηγή

  1. https://www.nhs.uk/conditions/asthma/
  2. https://europeanlung.org/en/information-hub/lung-conditions/adult-asthma/