fbpx
page-header

Υποστήριξη

[Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση]

Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση, είτε σε προεγχειρητική ή μετεγχειρητική φάση, είτε σε ασθενείς με ανεγχείρητο καρκίνο του πνεύμονα, είναι μεγίστης σημασίας, καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη μέσω της εκμάθησης του σωστού τρόπου αναπνοής για μειωμένη δύσπνοια, στην απομάκρυνση των βρογχικών εκκρίσεων, στην πρόληψη των επιπλοκών λόγω της ακινητοποίησης και της συμμετοχής σε δομημένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης για βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της λειτουργικής ικανότητας στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι ασθενείς που έχουν καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάζουν δυσλειτουργίες σε διάφορα συστήματα του οργανισμού τους, όπως στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς τους κουράζει η αναπνοή τους ή έχουν πολλά πτύελα που τους δυσκολεύουν, αλλά και στο μυοσκελετικό σύστημα, καθώς μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να κινηθούν, ενώ άλλων η κίνηση δεν είναι άνετη και γρήγορη, ενδεχομένως να είναι και επώδυνη.

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας είναι να μειώσει σε σημαντικό βαθμό αρκετά προβλήματα που προκύπτουν λόγω του καρκίνου στον πνεύμονα. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την αναπνοή, την κίνηση, τον πόνο και τα οιδήματα αυτών των ασθενών, η βοήθεια που η Φυσικοθεραπεία είναι σε θέση να παράσχει είναι άκρως σημαντική. Οι διάφορες φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις τόσο στο αναπνευστικό, όσο και στο μυοσκελετικό σύστημα, είναι σε θέση να βελτιώσουν προοδευτικά την αναπνευστική και φυσική κατάσταση των ασθενών, αλλά  και τη ψυχολογία τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο άνετα και να βιώνουν λιγότερο άγχος. (López-Sendín, 2012; McEwen, 2012).

H αναπνευστική φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση στον καρκίνο του πνεύμονα στοχεύει στη:

  • Βελτίωση της δύσπνοιας
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • Βελτίωση της ανοχής στην άσκηση
  • Μειώση του βρογχοσπαμού
  • Βελτίωση της έκπτυξης των πνευμόνων
  • Απόχρεμψει των πτυέλων
  • Βελτίωση της αντοχής του ασθενούς επιτυνχάνοντας καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

(Garrod, Lasseron 2007)

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει για το ρόλο της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου αποδεικνύεται ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τη φυσικοθεραπεία ως ένα ελπιδοφόρο γεγονός. Έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι οι ασθενείς πως η φυσικοθεραπεία τους οδηγεί σε καλύτερη φυσική κατάσταση και αίσθηση ευεξίας, ενώ παράλληλα τους προσφέρει τη δυνατότητα να επιτύχουν ένα καλύτερο επίπεδο αυτοεξυπηρέτησης. Παράλληλα, ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων, ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους σε στιγμές απελπισίας και μειωμένης ανεξαρτησίας. (McDonell, Shea 1993)

Βιβλιογραφική Αναφορά:

  1. Respiratory Medicine 2007, 101, 2429-2436
  2. www.esmo.org/Guidelines/Lung-and-Chest-Tumors
  3. www.asco.org/Guidelines
  4. www.webmd.com/lung-cancer/default.htm
Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.