fbpx
page-header

Θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα – 2ο τρίμηνο 2022

 

Η σύγχρονη θωρακική ογκολογία είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό πεδίο, με διαρκή εισαγωγή νέων θεραπειών που βελτιώνουν διαδοχικά την επιβίωση των ασθενών. Στόχος του παρόντος είναι η συνοπτική παρουσίαση πρόσφατων εξελίξεων με άμεσο πρακτικό ενδιαφέρον.

 

  1. Έγκριση του Atezolizumab για τη μετεγχειρητική ανοσοθεραπεία μη μικροκυτταρικών όγκων με υψηλή έκφραση του μορίου PD-L1

Στις 9 Ιουνίου 2022 ο PD-L1 αναστολέας atezolizumab εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜA) ως συμπληρωματική θεραπεία μετά από πλήρη χειρουργική εξαίρεση και πλατινούχο χημειοθεραπεία για μη μικροκυτταρικούς όγκους σταδίου ΙΙ-ΙΙΙΑ με έκφραση του μορίου PD-L1 στο 50% τουλάχιστον των νεοπλασματικών κυττάρων και απουσία ενεργοποιητικών EGFR ή ALK μεταλλάξεων. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 3 εβδομάδες για ένα χρόνο και μείωσε την πιθανότητα υποτροπής ή θανάτου κατά 57% στη φάσης 3 μελέτη IMpower010 (3-ετής επιβίωση χωρίς υποτροπή 75% με atezolizumab έναντι 50% χωρίς). Η απόφαση αυτή είναι ορόσημο, διότι αποτελεί την πρώτη έγκριση ανοσοθεραπείας για ασθενείς με χειρουργήσιμο καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας. Σημαντικό όφελος από τη μετεγχειρητική χορήγηση ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και για τον PD-1 αναστολέα pembrolizumab  στη μελέτη φάσης 3 Keynote-091, αλλά δεν υπάρχει ακόμα έγκριση. Εξάλλου, και για την προεγχειρητική ανοσοθεραπεία ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της AACR (Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου) στις 10 Απριλίου τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάσης 3, αφού στη μελέτη Checkmate-816 ο PD-1 αναστολέας nivolumab  χορηγούμενος μαζί με πλατινούχο χημειοθεραπεία για 3 κύκλους πριν το χειρουργείο μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου ασθενών με μη μικροκυτταρικούς όγκους κατά 37% (2-ετής επιβίωση χωρίς υποτροπή 64% έναντι 45% με σχέτη προεγχειρητική χημειοθεραπεία). Για ορισμένες υποομάδες, π.χ. όγκους με υψηλή έκφραση του μορίου PD-L1, το όφελος ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Η προεγχειρητική χημειοανοσοθεραπεία μη μικροκυτταρικών όγκων με nivolumab είναι ήδη εγκεκριμένη στις ΗΠΑ, ενώ η έγκριση από τον ΕΜΑ που θα επιτρέψει τη χρήση της στη χώρα μας αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Ref:

  1. Έγκριση του Selpercatinibγια την θεραπεία πρώτης γραμμής μη μικροκυτταρικών όγκων με μεταθέσεις του γονιδίου RET

Στις 21 Ιουνίου 2022 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διεύρυνε την έγκριση του αναστολέα τυροσινικής κινάσης selpercatinib  για την αρχική θεραπεία προχωρημένων μη μικροκυτταρικών όγκων με μεταθέσεις του γονιδίου RET (περίπου 1-2% των ασθενών). Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε νεώτερα δεδομένα από τη φάσης 2 μελέτη LIBRETTO-001 που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (ELCC) στις 3 Απριλίου 2022, και συμπληρώνει προηγούμενη έγκριση του ίδου φαρμάκου από τις 12 Φεβρουαρίου 2021 μετά από αστοχία πλατινούχου χημειοθεραπείας ή και ανοσοθεραπείας. Το selpercatinib χορηγείται καθημερινά από το στόμα ως χάπι με γενικά καλή ανοχή και είναι πολύ δραστικότερο από τη χημειοθεραπεία, προκαλώντας συρρίκνωση του όγκου σε 84% των περιπτώσεων με μέση διάρκεια που πλησιάζει τα δύο έτη. Ένας δεύτερος ειδικός αναστολέας της πρωτεΐνης RET, το pralsetinib είναι επίσης εγκεκριμένος ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τους ίδιους ασθενείς από τις 9 Δεκεμβρίου 2021.

Ref:

 

  1. Έγκριση του Capmatinibγια τη θεραπεία δεύτερης γραμμής μη μικροκυτταρικών όγκων με απαλειφή του εξωνίου 14 της ογκοπρωτεΐνης MET

Στις 22 Ιουνίου 2022 ο αναστολέας τυροσινικής κινάσης capmatinib εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για χρήση σε ασθενείς με μεταστατικούς μη μικροκυτταρικούς όγκους και μεταλλάξεις που προκαλούν απαλειφή του εξωνίου 14 της ογκοπρωτεΐνης MET (MET exon 14 skipping mutations, METex14, περίπου 2-3% των περιπτώσεων) μετά από μία τουλάχιστον προηγούμενη γραμμή θεραπείας. Χορηγείται δύο φορές την ημέρα ως χάπι ανεξαρτήτως γευμάτων και προκαλεί σμίκρυνση του όγκου στην πλειοψηφία (52%) των ασθενών, όπως έδειξε η μελέτη φάσης 2 Geometry. Η ανοχή είναι γενικά καλή, με κύρια παρενέργεια το περιφερικό οίδημα. Το  capmatinib είναι το δεύτερο στοχευμένο φάρμακο που μπαίνει στη θεραπευτική φαρέτρα για ασθενείς με METex14-θετικό καρκίνο του πνεύμονα, μετά την έγκριση του tepotinib τον περασμένο Φεβρουάριο επίσης για τη δεύτερη γραμμή, ενώ περαιτέρω αναστολείς της πρωτεΐνης MET βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Ref:

Eυχαριστούμε τον Dr. Πέτρο Χριστόπουλο για την παραχώρηση της παρούσας συνέντευξης στην FairLife LCC.

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.