fbpx
page-header

Θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα – 4ο τρίμηνο 2021

Η σύγχρονη θωρακική ογκολογία είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό πεδίο, με διαρκή εισαγωγή νέων θεραπειών που βελτιώνουν διαδοχικά την επιβίωση των ασθενών. Στόχος του παρόντος είναι η συνοπτική παρουσίαση πρόσφατων εξελίξεων με άμεσο πρακτικό ενδιαφέρον.

  1. Έγκριση του Pralsetinib για την πρώτης γραμμής θεραπεία μεταστατικών όγκων με μεταθέσεις του γονιδίου RET

Στις 9 Δεκεμβρίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τον ειδικό αναστολέα της πρωτεΐνης RET pralsetinib ως θεραπεία πρώτης γραμμής για όγκους με μεταθέσεις του αντίστοιχου ογκογονιδίου (περίπου 1-2% των ασθενών). Χορηγείται καθημερινά από το στόμα ως χάπι και είναι γενικά καλά ανεκτό και πολύ δραστικότερο από τη χημειοθεραπεία, προκαλώντας στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών συρρίκνωση του όγκου με διάρκεια που γενικά υπερβαίνει το ένα έτος. Ένας δεύτερος ειδικός RET αναστολέας, το selpercatinib είναι επίσης εγκεκριμένος μετά την αστοχία πλατινούχου χημειοθεραπείας ή και ανοσοθεραπείας.

Ref: https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.2020.38.15_suppl.9515 (σημ. για τα νεώτερα δεδομένα που οδήγησαν στην πρόσφατη έγκριση του φαρμάκου από τον ΕΜΑ αναμένεται ακομα η δημοσίευσή τους σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό).

 

  1. Έγκριση του Amivantamab για μεταστατικούς όγκους με ενθέσεις στο εξώνιο 20 του γονιδίου EGFR μετά από πλατινούχο χημειοθεραπεία

Στις 10 Δεκεμβρίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το διειδικό αντίσωμα amivantamab έναντι των πρωτεϊνών EGFR και MET ως θεραπεία δεύτερης γραμμής για μεταστατικούς όγκους με ενθέσεις στο εξώνιο 20 του γονιδίου  EGFR και αντοχή σε πλατινούχο χημειοθεραπεία. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλέβια κάθε μία ή δύo εβδομάδες και είναι καλά ανεκτό, με συχνότερες παρενέργειες εξάνθημα και ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις. Στη μελέτη φάσης 2, σημαντική σμίκρυνση (τουλάχιστον κατά 30%) του όγκου παρουσίασε το 40% των ασθενών, και η διάμεση επιβίωση χωρίς πρόοδο νόσου ήταν περίπου 7 μήνες. Αυτή είναι και η πρώτη έγκριση φαρμάκου στην Ευρώπη για τους συγκεκριμένους όγκους (περίπου 1-2% των ασθενών), οι οποίοι παρουσιάζουν αντοχή σε όλα τα υπόλοιπα εγκεκριμένα στοχευμένα και ανοσοθεραπευτικά φάρμακα.

Ref:https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.21.00662?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed

 

 Eυχαριστούμε τον Dr. Πέτρο Χριστόπουλο για την παραχώρηση της παρούσας συνέντευξης στην FairLife LCC. 

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.