fbpx
page-header

Θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα – 2ο τρίμηνο 2021

 

Η σύγχρονη θωρακική ογκολογία είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό πεδίο, με διαρκή εισαγωγή νέων θεραπειών που βελτιώνουν διαδοχικά την επιβίωση των ασθενών. Στόχος του παρόντος είναι η συνοπτική παρουσίαση πρόσφατων εξελίξεων με άμεσο πρακτικό ενδιαφέρον.

 

  1. Έγκριση του Osimertinib ως μετεγχειρητικής θεραπείας

Στις 28 Mαΐου 2021 το οsimertinib  εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ως συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς με χειρουργήσιμους μη-μικροκυτταρικούς όγκους σταδίου IB-IIIA και μία από τις συνήθεις μεταλλάξεις του γονιδίου EGFR (απαλοιφές στο εξόνιο 19 ή p.L858R, περίπου 10% των ασθενών). Χορηγείται μετά την πλήρη εκτομή ή και τη μετεγχειρητική χημειοθεραπεία μία φορά την ημέρα ως χάπι, για διάρκεια μέχρι 3 χρόνια, και υποτετραπλασίασε τις υποτροπές στη μελέτη ADAURA, αναστέλλοντας της δράση της πρωτεΐνης EGFR, η οποία είναι παθολογικά ενεργοποιημένη να διεγείρει την ανάπτυξή των όγκων αυτών. Πρόκειται για την πρώτη έγκριση στοχευμένης θεραπείας για ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα.

 

Ref: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2027071,

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/tagrisso

 

  1. Έγκριση του Atezolizumab ως αρχικής μονοθεραπείας για προχωρημένους μη‑μικροκυτταρικούς όγκους με υψηλή έκφραση PDL1

Στις 5 Mαϊου 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τον PD-L1 αναστολέα atezolizumab ως αρχική μονοθεραπεία για προχωρημένους μη‑μικροκυτταρικούς όγκους χωρίς θεραπεύσιμες μεταλλάξεις των γονιδίων EGFR/ALK, αλλά με υψηλή έκφραση της πρωτεΐνης PD-L1 στα καρκινικά (τουλάχιστον 50%) ή ανοσολογικά κύτταρα (τουλάχιστον 10% της επιφάνειας του όγκου). Χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 3 εβδομάδες και βελτίωνει σημαντικά, τόσο την επιβίωση, όσο και την ανοχή σε σύγκριση με την κλασσική χημειοθεραπεία στη μελέτη ΙMpower110. Η απόφαση αυτή εμπλουτίζει τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για το συγκεκριμένο 1/3 περίπου των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, που μέχρι πρότινος συνήθως ελάμβαναν είτε μονοθεραπεία με τον PD-1 αναστολέα pembrolizumab, είτε χημειοανοσοθεραπεία.

 

Ref: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1917346,

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/tecentriq

 

  1. Έγκριση του Cemiplimab ως αρχικής μονοθεραπείας για προχωρημένους μη‑μικροκυτταρικούς όγκους με υψηλή έκφραση PDL1

Στις 25 Ιουνίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τον PD-1 αναστολέα cemiplimab  ως αρχική μονοθεραπεία για προχωρημένους μη‑μικροκυτταρικούς όγκους χωρίς θεραπεύσιμες μεταλλάξεις των γονιδίων EGFR/ALK/ROS1, αλλά με υψηλή έκφραση της πρωτεΐνης PD-L1 στα καρκινικά  κύτταρα (τουλάχιστον 50%). Χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 3 εβδομάδες και βελτίωσε σημαντικά τόσο την επιβίωση όσο και την ανοχή σε σύγκριση με κλασσική χημειοθεραπεία στη μελέτη EMPOWER-Lung 1. Έτσι, για το συγκεκριμένο 1/3 περίπου των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα οι επιλογές σήμερα περιλαμβάνουν είτε μονοθεραπεία με ένα από τα pembrolizumab/atezolizumab/cemiplimab, είτε χημειοανοσοθεραπεία.

 

Ref: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-67362100228-2/fulltext

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/libtayo

 

  1. Έγκριση του Sotorasib (AMG-510) ως θεραπείας δεύτερης γραμμής για μεταστατικούς όγκους με τη μετάλλαξη KRAS G12C στις ΗΠΑ

Στις 28 Mαΐου 2021 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε «ταχεία έγκριση» στον ειδικό KRAS G12C αναστολέα Sotorasib (AMG-510) για μεταστατικούς όγκους με τη συγκεκριμένη ογκογόνο μετάλλαξη (περίπου 15% των ασθενών), μετά από μία τουλάχιστον προηγούμενη γραμμή θεραπείας. Χορηγείται μία φορά την ημέρα ως χάπι με αποτέλεσμα περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας αποκρίσεις σε σχέση με ιστορικά δεδομένα χημειοθεραπείας στη μελέτη φάσης 1/2 CodeBreaK 100, καθώς και ηπιότερες παρενέργειες (κυρίως από το γαστρεντερικό σύστημα). Η αντίστοιχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Ωστόσο, το sotorasib είναι ήδη διαθέσιμο και για ασθενείς στη χώρα μας είτε μέσω ενός ειδικού προγράμματος παρηγορητικής χορήγησης, είτε μέσω της συμμετοχής σε διάφορες κλινικές μελέτες. Στο στάδιο των κλινικών δοκιμών βρίσκονται και άλλοι αναστολείς μεταλλάξεων του γονιδίου KRAS, όπως το adagrasib (της εταιρείας Mirati), που αναγνωρίστηκε ως «πρωτοποριακή θεραπεία» (“breakthrough therapy designation”) από την FDA στις 24 Ιουνίου 2021 βάσει των πολύ καλών αποτελεσμάτων στη φάσης 1/2 μελέτη KRYSTAL-1, και για το οποίο σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν επίσης οι διαδικασίες έγκρισης.

 

Ref: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1917239

https://www.fda.gov/drugs/resources-information-approved-drugs/fda-grants-accelerated-approval-sotorasib-kras-g12c-mutated-nsclc

https://ir.mirati.com/press-releases/press-release-details/2021/Mirati-Therapeutics-Adagrasib-Receives-Breakthrough-Therapy-Designation-from-U.S.-Food-and-Drug-Administration-for-Patients-with-Advanced-Non-Small-Cell-Lung-Cancer-Harboring-the-KRAS-G12C-Mutation/default.aspx

 

 

 

Eυχαριστούμε τον Dr. Πέτρο Χριστόπουλο για την παραχώρηση της παρούσας συνέντευξης στην FairLife LCC. 

 

 

 

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.