fbpx
page-header

ΒΡΕΣ ΤΟ KRAS G12C: μια εκστρατεία για τον καρκίνο του πνεύμονα από την Amgen Hellas

σε συνεργασία με την FairLife L.C.C.

 

 

H Amgen Hellas εγκαινιάζει φέτος την εκστρατεία “Βρες το KRAS G12C”, μια πρωτοβουλία ενημέρωσης για την σημασία της έγκαιρης και στοχευμένης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό κοινωνικό φορέα “Fairlife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα”.

Οι ασθενείς με Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα που έχουν τη μετάλλαξη KRAS G12C έχουν πλέον την ευκαιρία για μια στοχευμένη θεραπεία που μπορεί να παρατείνει και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.  Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση της μετάλλαξης να γίνεται εγκαίρως με έλεγχο συγκεκριμένων βιοδεικτών.

 Τί είναι ο καρκίνος του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνούς και σοβαρούς τύπους καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Πρόκειται για τον 3ο πιο συχνό τύπο καρκίνου στην Ευρώπη, με 318.298 νέα περιστατικά να έχουν διαγνωστεί το 20201. Υπάρχουν 2 τύποι καρκίνου του πνεύμονα. Ο Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (NSCLC) και ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (SCLC) που διαφέρουν τόσο ως προς τη θεραπεία, όσο και ως προς την πρόγνωση.  Ο Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (NSCLC) είναι ο πιο κοινός τύπος και ευθύνεται περίπου για το 85% των περιπτώσεων2.

 Τί είναι οι βιοδείκτες και γιατί είναι σημαντικοί;

Οι βιοδείκτες δίνουν πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν τον θεράποντα ιατρό να καταλάβει τι προκαλεί την εξέλιξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Η συλλογή πληροφοριών για τους βιοδείκτες του Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου του Πνεύμονα προσφέρει στον γιατρό σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση των ασθενών καθώς τουλάχιστον 1 στους 2 ασθενείς με Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα εμφανίζει κάποιον ενεργό βιοδείκτη3,4. Η πιο σημαντική πληροφορία που προσφέρει ο έλεγχος είναι εάν ο βιοδείκτης που θα εμφανιστεί είναι ενεργός, εάν υπάρχει δηλαδή για τον συγκεκριμένο βιοδείκτη στοχεύουσα θεραπεία5.

Λίγα λόγια για τον βιοδείκτη KRAS και την μετάλλαξη KRAS G12C

Το KRAS είναι ένα γονίδιο, το οποίο όταν μεταλλαχθεί οδηγεί σε ογκογένεση, δηλαδή σε εξέλιξη του καρκίνου. Το γονίδιο KRAS δεν έχει μόνο μια μετάλλαξη, αλλά πολλαπλές. Για τους ασθενείς με Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα στη μη πλακώδη μορφή του, η πιο συχνή μετάλλαξη που εμφανίζεται σε 1 στους 8 ασθενείς (13%) είναι η KRAS G12C6.

H εκστρατεία “Βρες το KRAS G12C”, έχει ως βασικό της στόχο να αφυπνίσει το κοινό για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα και τον έγκαιρο έλεγχο βιοδεικτών, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε μια στοχευμένη θεραπεία. Καθώς το ποσοστό ανίχνευσης στο αρχικό στάδιο της νόσου είναι εξαιρετικά μικρό και οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όταν ο καρκίνος του πνεύμονα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η έγκαιρη διάγνωση και ο έλεγχος συγκεκριμένων βιοδεικτών αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης. Τα μηνύματα της καμπάνιας, φτάνουν στο κoινό με μια σειρά από ενέργειες, μεταξύ των οποίων ραδιοφωνικές αναφορές, digital banners, άρθρογραφία και Social Media posts.

« Κεντρικός κατευθυντήριος άξονας των δράσεων της FairLife L.C.C. είναι  η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού  για την σημασία του προληπτικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης του Καρκίνου του Πνεύμονα. Εφαλτήριο αποτελούν σπουδαίες συνεργασίες όπως η καμπάνια «ΒΡΕΣ ΤΟ KRAS G12C» από την Amgen Hellas με την συνεργεία της FairLife L.C.C., προσεγγίζοντας έτσι άμεσα το κοινό και τους ασθενείς που νοσούν και τονίζοντας την σημασία στοχευμένων θεραπειών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. », δήλωσε η κ. Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος της FairLife L.C.C.

«Με την εκστρατεία «Βρες το KRAS G12C» επιδιώκουμε να υπογραμμίσουμε την εξαιρετική σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του Καρκίνου του πνεύμονα. Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτελεί την τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στην Ευρώπη, οι στοχευμένες θεραπείες αναδιαμορφώνουν πλέον τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στην Amgen, πιστεύουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην ανακάλυψη νέων στοχευμένων θεραπειών για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν μας τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών και είμαστε περήφανοι που αποτελούμε κομμάτι αυτής της σημαντικής αλλαγής.», δήλωσε ο κ. Χρήστος Μπούκης, Value, Access & Policy Lead της Amgen Hellas

 Μάθετε περισσότερα για τον βιοδείκτη KRAS G12C στο www.fairlifelcc.com/vres-to-kras-g12c/

 

Σχετικά με  την Amgen

Η Amgen, με γνώμονα την επικέντρωση της στα θεραπευτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η βιολογία στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, εστιάζεται στην ανακάλυψη, την ανάπτυξη, την παραγωγή και διάθεση καινοτόμων θεραπειών. Η προσέγγιση αυτή, μέσω της χρήσης εργαλείων όπως η προηγμένη ανθρώπινη γενετική, στοχεύει στη διαλεύκανση της πολυπλοκότητας της νόσου και την κατανόηση των βασικών αρχών της ανθρώπινης βιολογίας.

 Η Amgen, επικεντρώνεται σε θεραπευτικές περιοχές όπου εντοπίζεται ακάλυπτη ιατρική ανάγκη, αξιοποιώντας την πολύχρονη εξειδίκευση και βαθιά γνώση της παραγωγής βιολογικών παραγόντων προς όφελος της βελτίωσης της ζωής των ασθενών. Πρωτοπόρος στο χώρο της βιοτεχνολογίας και της έρευνας από το 1980, η Amgen αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, με θεραπείες που έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα από τα πιο πρωτοποριακά χαρτοφυλάκια νέων μορίων στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία με δυναμική να οδηγήσουν σε νέες, επαναστατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στην μελλοντική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

 Σχετικά με την FairLife L.C.C.

 Η «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» είναι ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα  που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και δημιουργήθηκε στη μνήμη του Simon Bell που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020. Το επιστημονικό έργο του φορέα στηρίζεται και συντονίζεται από ειδικούς στον καρκίνο του πνεύμονα, από μια εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συνδρομή μιας συνεχώς αυξανόμενης ομάδας εθελοντών, ασθενών και φροντιστών, ώστε όλοι μαζί να μπορούν να συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορούν στη μείωση του φορτίου αυτής της νόσου στη χώρα μας.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δελτίο Τύπου, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

 AMGEN

Μαρία Μπιμπή Τηλ.: 210 3447000 | mbimpi@amgen.com   

Weber Shandwick

Ιωάννης Κεϊμάλης, 210 8171277, John.Keimalis@webershandwick.gr

 

  1. https://ecis.jrc.ec.europa.eu/explorer.php?$0-0$1-All$4-1,2$3-22$6-0,85$5-2020,2020$7-7$2-All$CEstByCountry$X0_8-3$X0_19-AE27$X0_20-No$CEstBySexByCountry$X1_8-3$X1_19-AE27$X1_-1-1$CEstByIndiByCountry$X2_8-3$X2_19-AE27$X2_20-No$CEstRelative$X3_8-3$X3_9-AE27$X3_19-AE27$CEstByCountryTable$X4_19-AE27
  2. https://www.lungcancereurope.eu/types-of-lung-cancer/
  3. Nadler E, Pavilack M, Clark J, Espirito J, Fernandes A. Biomarker testing rates in patients with advanced nonsmall cell lung cancer treated in the community. J Cancer Ther. 2019;10:971–984.
  4. Zhu Y, Han Y, Bhandari NR, Hess L. CGE21-031: genomic biomarker testing, treatments, and survival outcomes among patients with advanced or metastatic NSCLC in the US: a retrospective cohort study. J Natl Compr Canc Network. 2021;19:CGE21-031.
  5. DS Ettinger, Non-Small Cell Lung Cancer, Version 3.2022, NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology. J Natl Compr Canc Netw. 2022 May;20(5):497-530. doi:10.6004/jnccn.2022.0025
  6. Biernacka A, et al. Cancer Genet. 2016;209:195-198

 

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2022

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.