fbpx
page-header

Ψυχική Υγεία

Διαχείριση Άγχους

Πώς θα διαχειριστείτε το άγχος σας

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ασθένεια που προκαλεί έντονο στρες στη ζωή μας. Το άγχος της καθημερινότητας και της οικογένειας λειτουργούν προσθετικά και η κατάσταση γίνεται δύσκολα διαχειρίσιμη. Επειδή, όμως, το παρατεταμένο άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον οργανισμό μας, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε μερικές συμβουλές που πιθανόν να μας αποφορτίσουν.

  • Φροντίστε να προγραμματίζετε τις δραστηριότητες της ημέρας σας, ώστε να μη νιώθετε υπερβολικά πιεσμένοι. Ζητήστε βοήθεια για τη διαχείριση του προγράμματός σας, αν αυτό σας κουράζει. Γενικά, μην εξαντλείτε τον εαυτό σας και προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τα όριά σας, κυρίως στον χώρο εργασίας σας. Θα υπάρχουν μέρες που η ενέργεια και το ενδιαφέρον σας θα είναι μειωμένα κι αυτό είναι απολύτως λογικό και αποδεκτό.
  • Ζητήστε χωρίς δισταγμό οποιαδήποτε καθημερινή βοήθεια σας φαίνεται χρήσιμη. Είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για σας και τους κοντινούς σας ανθρώπους και πιθανότατα η οικογένεια και οι φίλοι σας θα προσφέρουν τη στήριξή τους σε διάφορες υποχρεώσεις σας και θα σας ανακουφίσουν.
  • Ιεραρχήστε τις υποχρεώσεις σας ανάλογα με τη σημασία που έχουν για σας και διαχωρίστε τις εργασίες σας σε μικρότερα βήματα, ώστε να μην πιέζεστε και να μην εξαντλείστε.
  • Μην αγχώνεστε υπερβολικά για καταστάσεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε (π.χ. μια καθυστέρηση που δεν έχετε υπολογίσει). Άλλωστε, το πώς αντιδρούμε σε μια ξαφνική αναποδιά είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε το άγχος μας σε χαμηλά επίπεδα.
  • Συμβουλευτείτε έγκαιρα για τυχόν διαχείριση του κόστους φροντίδας για τον καρκίνο και ενημερωθείτε για τα οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα που σχετίζονται με την ασθένεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξετάσετε τις επιλογές σας και να αναπροσαρμόσετε τον οικονομικό σας προγραμματισμό, ανάλογα με τις ανάγκες σας.
  • Προγραμματίστε κοινωνικές δραστηριότητες με φίλους που θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα και να ξεχαστείτε. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με κάποιον ειδικό σύμβουλο ή και με ανθρώπους που μοιράζονται και κατανοούν την περιπέτειά σας (π.χ. ομάδες συμβουλευτικής – υποστήριξης).
  • Προσέξτε το φαγητό και τον ύπνο σας. Η υγιεινή διατροφή και η καλή ξεκούραση θα σας δώσουν ενέργεια και θα βοηθήσουν το σώμα σας να αντιμετωπίσει το άγχος της καθημερινότητας. Εάν έχετε πρόβλημα στον ύπνο, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό σας.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη σωματική άσκηση και την επαφή με τη φύση. Το καθημερινό περπάτημα σε ένα κοντινό πάρκο ή η μέτρια άσκηση λειτουργούν χαλαρωτικά και ευεργετικά ταυτόχρονα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και καθιερώστε ένα πρόγραμμα άσκησης που θα σας φτιάχνει τη διάθεση και θα βελτιώνει τη μέρα σας.
  • Δώστε στον εαυτό σας μικρές στιγμές χαλάρωσης, κάνοντας πράγματα που σας δίνουν χαρά. Μουσική, διάβασμα, ταινίες, φαγητό έξω με καλή παρέα, κλπ. Αποφορτιστείτε, όποτε έχετε την ευκαιρία, για να ξεκουράσετε το σώμα και το μυαλό σας.

 

Ενημερωθείτε για τις τεχνικές χαλάρωσης

Οι φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μας αλλάζουν, όταν είμαστε σε στρες.

Ταχυπαλμία, εφίδρωση, μυϊκή ένταση, αρτηριακή πίεση κλπ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για μια σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση του άγχους. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τους τρόπους αποφόρτισης από ειδικούς συμβούλους που θα σας κατατοπίσουν και θα σας καθοδηγήσουν. Σε στιγμές άγχους ή κατά τη διάρκεια της μέρας, μπορούμε ως έναν βαθμό να ελέγξουμε τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μας, εφαρμόζοντας τεχνικές χαλάρωσης, όπως:

  • Βαθιές αναπνοές – Παίρνετε βαθιές, αργές αναπνοές, γεμίζοντας τους πνεύμονές σας και χαλαρώνετε το μυϊκό σας σύστημα.
  • Καθοδηγούμενη φαντασία – Συγκεντρώνετε το μυαλό σας σε συγκεκριμένες χαλαρωτικές εικόνες που σας ηρεμούν και σας αποφορτίζουν.
  • Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση – Αυτή η τεχνική επικεντρώνεται στη χαλάρωση διάφορων μυϊκών ομάδων. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν είτε από τα δάχτυλα των ποδιών είτε από το κεφάλι και χαλαρώνουν προοδευτικά τους μύες σε όλο το σώμα.
  • Διαλογισμός – Μαθαίνετε σταδιακά να χαλαρώνετε το μυαλό σας και να απομακρύνετε τα αρνητικά συναισθήματα. Σε άλλη περίπτωση, μιλήστε για τα αρνητικά συναισθήματά σας στον ειδικό σύμβουλο.
  • Θεραπεία βιοανάδρασης – Οι τεχνικές βιοανάδρασης συγκεντρώνουν πληροφορίες, μέσω αισθητήρων, για την αντίδραση του οργανισμού σας σε ορισμένες συνθήκες. Σταδιακά, μαθαίνετε να χαλαρώνετε και να ελέγχετε την αντίδραση του οργανισμού σας στο στρες, δίνοντας προσοχή στα σήματα που στέλνει το σώμα σας.
  • Γιόγκα – Η γιόγκα ισορροπεί το σώμα και το μυαλό, εστιάζει στην αναπνοή και στη στάση του σώματος για να προάγει τη χαλάρωση και τη ψυχική τόνωση, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας  και να μειώσει την κούραση.

 

Πηγές:
Coping With Cancer | Cancer.Net
Feelings and Cancer – National Cancer Institute

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.