fbpx
page-header

Ψυχική Υγεία

Αυτο-εικόνα & Καρκίνος

Πώς να διαχειριστείτε την αβεβαιότητα

Συχνά οι άνθρωποι που ζουν με τον καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να αισθάνονται αβεβαιότητα για το μέλλον. Μετά τη διάγνωση του καρκίνου, μπορεί να αισθάνεστε ότι η ζωή σας δεν είναι πια τόσο ασφαλής όσο ήταν πριν. Είναι σημαντικό να αναζητάτε στήριξη όταν αισθάνεστε έτσι. Μιλήστε στην επιστημονική ομάδα που σας φροντίζει για να μάθετε περισσότερα για τις διαθέσιμες πηγές ψυχοκοινωνικής στήριξης.

 

Τα αίτια της αβεβαιότητας

Τόσο οι ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση όσο και οι survivors από τον καρκίνο συνήθως

Αναβάλλουν τα μελλοντικά τους σχέδια. Μπορεί να αισθάνεστε ότι αδυνατείτε να φανταστείτε το μέλλον και να κάνετε σχέδια για πολλούς πρακτικούς λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι δύσκολο να προγραμματίσετε διακοπές με την οικογένειά σας, επειδή δεν γνωρίζετε ακριβώς πότε θα κάνετε την επόμενη θεραπεία σας. Μπορεί να διστάζετε να κανονίσετε ένα ραντεβού για φαγητό επειδή δεν είστε σίγουροι ότι θα αισθάνεστε αρκετά καλά για να πάτε. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ότι αδυνατούν να κάνουν οποιοδήποτε πλάνο. Μία προσέγγιση που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να παραμένετε ευέλικτοι, με δεδομένο ότι τα πλάνα σας μπορεί να αλλάζουν.

  • Φοβούνται τη θεραπεία και τις παρενέργειες. Μπορεί να ανησυχείτε ή να φοβάστε για πιθανές παρενέργειες της θεραπείας, όπως πόνος, ναυτία, ή κόπωση. Επιπλέον, μπορεί να φοβάστε ότι θα εξαρτάστε από άλλους στη διάρκεια της θεραπείας ή ότι θα χρειαστεί να σταματήσετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες.
  • Οι survivors από τον καρκίνο μπορεί να ανησυχούν ειδικά για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καρκίνου ή της θεραπείας, δηλαδή παρενέργειες που εμφανίζονται μήνες ή χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με την επιστημονική ομάδα που σας φροντίζει για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και τρόπους διαχείρισης.
  • Ανησυχούν ότι η θεραπεία δε θα έχει αποτέλεσμα. Η θεραπεία λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο για κάθε άνθρωπο, ακόμη και μεταξύ ανθρώπων με τον ίδιο τύπο καρκίνου. Κάποιες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές για κάποια άτομα, ενώ άλλες μπορεί να λειτουργούν, αλλά να προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Είναι ωφέλιμο να γνωρίζετε ποιες είναι οι επιλογές σας για θεραπεία στην παρούσα φάση αλλά και στο μέλλον, ώστε να ξέρετε περίπου τι να περιμένετε.
  • Ανησυχούν ότι η θεραπεία θα σταματήσει να λειτουργεί. Συχνά οι ασθενείς λαμβάνουν μία θεραπεία μέχρι να πάψει να είναι αποτελεσματική. Αυτό ισχύει ειδικά για άτομα με μεταστατικό καρκίνο ή για εκείνα που διατηρούν τον καρκίνο υπό έλεγχο με φαρμακευτική αγωγή για πολύ καιρό. Είναι όντως φοβερό να σκέφτεστε ότι το φάρμακο μπορεί να πάψει να είναι αποτελεσματικό, ακόμη κι αν γνωρίζετε ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές θεραπείας.
  • Ανησυχούν ότι ο καρκίνος θα επανέλθει μετά τη θεραπεία (υποτροπή). Πρόκειται για κοινό φόβο πολλών ανθρώπων που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο.Αν ανησυχείτε για μία πιθανή υποτροπή, μπορεί να δίνετε προσοχή σε κάθε δυνητικό σύμπτωμα που εμφανίζεται, πράγμα που μπορεί να αυξάνει συνολικά το άγχος σας.
  • Φοβούνται ότι θα πεθάνουν ή ότι θα χάσουν κάποιον άνθρωπο που αγαπούν. Η αντιμετώπιση της ιδέας του θανάτου μπορεί να είναι δύσκολη. Είναι εντελώς φυσιολογικό να φοβάστε όταν σκέφτεστε ότι μπορεί να πεθάνετε ή να χάσετε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Αν αυτά τα συναισθήματα είναι αρκετά έντονα, μιλήστε στην επιστημονική ομάδα που σας φροντίζει για να βρείτε την κατάλληλη στήριξη που θα σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα

Αντιμετωπίζοντας το άγνωστο στον καρκίνο, μπορεί να αισθάνεστε άγχος, θυμός, θλίψη ή και φόβο. Μπορεί να έχετε ακόμη και σωματικά συμπτώματα λόγω αυτών των συναισθημάτων. Για παράδειγμα, μπορεί να σας προκαλούν προβλήματα στον ύπνο ή να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά. Είναι σημαντικό να μάθετε πως να διαχειρίζεστε αυτή την αβεβαιότητα για να παραμείνετε ψυχικά υγιείς. Αυτοί οι τρόποι μπορεί να σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στην αβεβαιότητα:

  • Να αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν καταστάσεις που μπορείτε να ελέγχετε και εκείνες που δε μπορείτε να ελέγξετε. Μπορεί αυτό να φαίνεται δύσκολο, όμως πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν χρήσιμο να αφήνουν εκείνες τις συνθήκες που δε μπορούν να ελέγξουν και να εστιάζουν στις αντιδράσεις τους στα γεγονότα.
  • Να μιλάτε στην επιστημονική ομάδα που σας φροντίζει αν αυτό το συναίσθημα αβεβαιότητας επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή. Μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τις κατάλληλες πηγές στήριξης για να αισθανθείτε καλύτερα.
  • Να μιλήσετε σε ψυχολόγο ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να εργάζεται στο νοσοκομείο. Μπορεί να σας παραπέμψουν σε κάποια ομάδα στήριξης στην περιοχή σας. Η ομάδα στήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε και να μοιραστείτε την εμπειρία και τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που βιώνουν μία παρόμοια εμπειρία με τον καρκίνο. Επιπλέον, υπάρχουν διαδικτυακές κοινότητες όπου μπορείτε να μπείτε.
  • Να μιλάτε σε φίλους και μέλη της οικογένειάς σας. Πείτε τους πως αισθάνεστε και με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
  • Να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον καρκίνο και τη θεραπεία του. Έχοντας τις κατάλληλες και σωστές πληροφορίες, θα γνωρίζετε περίπου τι να περιμένετε.

 

Πηγές:
Coping With Cancer | Cancer.Net
Feelings and Cancer – National Cancer Institute

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.