fbpx
page-header

Ψυχική Υγεία

Μοιραστείτε τα καθήκοντα φροντίδας του ασθενή σας

Μοιραστείτε τα καθήκοντα φροντίδας του ασθενή σας

Ως φροντιστές, έχετε έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή του αγαπημένου σας που νοσεί με καρκίνο του πνεύμονα. Βοηθάτε στη βελτίωση της καθημερινότητάς του, στην ποιότητα ζωής του, στη διατήρηση μιας κανονικότητας. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που η φροντίδα των ασθενών μας ξεπερνά τις σωματικές και ψυχικές αντοχές μας. Όταν δοκιμάζεται η συναισθηματική μας ισορροπία, χρειάζεται να αναζητάμε λύσεις. Ας μην ξεχνάμε πως η ευεξία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας ευεξία.

Ο επιμερισμός των καθηκόντων είναι ένας τρόπος να αποφορτιστεί ο κύριος φροντιστής. Μέλη της οικογένειας και φίλοι μοιράζονται συχνά τη φροντίδα του αγαπημένου τους που πάσχει από καρκίνο. Η βοήθεια που προσφέρει ο καθένας μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τη θέση, τα όρια και τις δεξιότητές του. Όταν η συνεργασία γίνεται σε καλές βάσεις, με κατανόηση και αμοιβαία υποστήριξη, ωφελούνται τόσο ο ασθενής όσο και ο φροντιστής. Όλοι συσπειρώνονται γύρω από τον αγαπημένο τους και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο γι’ αυτόν.

Κάποιες φορές, ωστόσο, δημιουργούνται προστριβές που μπορεί να δυσκολέψουν τη συνεργασία των φροντιστών και να συντηρούν  ένα αρνητικό κλίμα στο σπίτι. Μια σοβαρή ασθένεια, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλάζει την καθημερινότητα και διαταράσσει τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια. Η φροντίδα ενός ασθενή δημιουργεί νέες ευθύνες και συναισθήματα. Είναι μια οδυνηρή περίοδος για όλους και οι συγκρούσεις είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, ο ασθενής σας προέχει και θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για όλους.

Αρχικά, ενημερωθείτε από την επιστημονική ομάδα σχετικά με το είδος της φροντίδας που θα χρειαστεί ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα, τις τυχόν αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, τις υπηρεσίες πρακτικής και συναισθηματικής υποστήριξης οικογενειακών φροντιστών.

Αναγνωρίστε τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν σε διαφωνίες μεταξύ των φροντιστών, όπως:

  • ο χρόνος που κάποιος θέλει ή μπορεί να αφιερώσει στη φροντίδα του ασθενή
  • οι απόψεις σχετικά με την καθημερινή φροντίδα (οικονομικές, ιατρικές, κ.ά.)
  • ο τρόπος που διαχειρίζεται ο καθένας τα συναισθήματά του
  • οι προσωπικές προτεραιότητες ή οι προτεραιότητες σε σχέση με τη φροντίδα
  • η άνιση κατανομή των καθηκόντων
  • η αλλαγή ρόλων (π.χ., ενήλικα παιδιά γίνονται φροντιστές γονέων)

Στη συνέχεια, καλό είναι να συζητήσετε τα θέματα, καθώς προκύπτουν, ώστε να μη διαιωνίζονται οι συγκρούσεις. Είναι σημαντικό για τους φροντιστές να μιλούν συχνά μεταξύ τους και να είναι ειλικρινείς για το πώς αισθάνονται. Όταν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με υγιή τρόπο, τα προβλήματα επιλύονται πιο εύκολα. Θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να συμμετέχει κι ο ασθενής σε θέματα φροντίδας που τον αφορούν. Έτσι, δεν θα νιώθει πως βρίσκεται στο περιθώριο.

Για να συνεργαστείτε σωστά:

  • μείνετε ανοιχτοί στις διαφορετικές απόψεις και αποδεχτείτε τα συναισθήματα των άλλων φροντιστών σε σχέση με το αγαπημένο σας πρόσωπο που νοσεί. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει τη θλίψη, την αγωνία, τις δυσκολίες, και χρειάζεται αρχικά να τον σεβαστείτε.
  • κρατήστε τακτική επικοινωνία, ώστε να ενημερώνεστε έγκαιρα για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα της φροντίδας.
  • μη διστάζετε να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια, αν την έχετε ανάγκη. Μιλήστε συγκεκριμένα γι’ αυτό που χρειάζεστε. Προσπαθώντας να λύσετε μόνοι σας όλα τα προβλήματα, είναι πιθανό να δημιουργήσετε εντάσεις. Εάν κάποιος χρειάζεται λίγο προσωπικό χρόνο ή ένα διάλειμμα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να καλύψετε προσωρινά το κενό με έναν επαγγελματία φροντιστή.
  • να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως κάθε βοήθεια στη φροντίδα του ασθενή σας είναι πολύτιμη και καλοδεχούμενη. Ο στόχος είναι κοινός, κι ο καθένας τον υπηρετεί όσο και όπως μπορεί.
  • να αποφύγετε την άνιση κατανομή των καθηκόντων. Τα πολλά καθήκοντα – που συνήθως αναλαμβάνει ο κύριος φροντιστής – μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και δυσαρέσκεια, ενώ άτομα με λιγότερες ευθύνες ίσως αισθανθούν παραμελημένα.

 

Πώς θα μοιραστείτε σωστά τη φροντίδα του ασθενή

Θυμίζουμε αρχικά πως η συνεργασία για την παροχή φροντίδας στον ασθενή μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Το κλειδί για να πάνε όλα καλά βρίσκεται στο σωστό μοίρασμα των ευθυνών μεταξύ των μελών της οικογένειας και φίλων που θα βοηθήσουν.

  • Ξεκινήστε με έναν αρχικό σχεδιασμό των καθημερινών αναγκών του ασθενή. Συζητήστε και καθορίστε τις αρμοδιότητες κάθε φροντιστή. Χρειάζεται, όμως, να είστε ευέλικτοι, καθώς τα καθήκοντα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα, ανάλογα με την πορεία του καρκίνου και τις θεραπείες.
  • Αναθέτοντας τις ευθύνες των φροντιστών, λάβετε υπόψη τις ικανότητες, το πρόγραμμα και τον τρόπο ζωής του καθενός. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συμβάλλουμε στη φροντίδα των αγαπημένων μας και κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη. Ενθαρρύνετε τους άλλους φροντιστές να συνεισφέρουν, όπως μπορούν.
  • Ζητήστε πρόσθετη βοήθεια – αν κάποια στιγμή χρειαστεί και χωρίς καθυστέρηση – από άλλους φίλους, συγγενείς ή και ομάδες εθελοντών. Μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες και συστάσεις από κοινωνικούς λειτουργούς ή την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης.
  • Μιλήστε εκ των προτέρων για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της φροντίδας και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης. Είναι ευκολότερο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, όταν είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές.
  • Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για να μιλήσετε ομαδικά με τους υπόλοιπους φροντιστές σχετικά με τον προγραμματισμό των καθηκόντων, ώστε να κερδίζετε χρόνο. Μοιραστείτε θέματα που σας απασχολούν, ιατρικές ενημερώσεις, ανησυχίες, συναισθήματα. Ακούστε με προσοχή τις άλλες απόψεις. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε  διαδικτυακά ομάδες στήριξης και συμβουλές που θα διευκολύνουν τη συνεργασία σας.
  • Ζητήστε επαγγελματική συμβουλευτική βοήθεια, εάν δυσκολεύεστε να επιλύσετε τυχόν διαφορές μεταξύ σας. Στην ομαδική συμβουλευτική, οι φροντιστές μιλούν για τα προβλήματά τους και λαμβάνουν ωφέλιμη στήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Συνεργαζόμενοι, αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις και λαμβάνοντας τη στήριξη και τη βοήθεια που χρειάζονται, οι φροντιστές μπορούν να παρέχουν ποιοτική φροντίδα με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Μη διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον. Μοιραστείτε τη φροντίδα του ασθενή σας.

 

Πηγές:
Coping With Cancer | Cancer.Net
Feelings and Cancer – National Cancer Institute

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.