fbpx
page-header

Ψυχική Υγεία

Διαχείριση Μεταστατικού Καρκίνου του Πνεύμονα

Πώς θα διαχειριστείτε τον μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα

Η μετάσταση εμφανίζεται όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε διαφορετικό μέρος του σώματος από εκείνο από το οποίο ξεκίνησε. Η μετάσταση δεν πρέπει να συγχέεται με τον “τοπικά προχωρημένο καρκίνο”. Αυτός είναι ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς ή λεμφαδένες αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Εάν έχετε διαγνωστεί με μεταστατικό καρκίνο, να θυμάστε αρχικά πως η επιστήμη εξελίσσεται διαρκώς και οι σύγχρονες θεραπείες έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο παρελθόν, το ποσοστό επιβίωσης ήταν αρκετά χαμηλό. Σήμερα, παρόλο που η ίαση συνεχίζει να είναι δύσκολη στις περιπτώσεις μεταστατικού καρκίνου, οι θεραπείες μπορούν να προσφέρουν μια καλή ποιότητα ζωής για μήνες ίσως και χρόνια.

 

Πού στοχεύει η θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα

Αρχικά, να πούμε πως η  θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, την ηλικία και τη γενική κατάσταση της υγείας σας, την προηγούμενη θεραπεία που ακολουθήσατε και διάφορους άλλους παράγοντες.

Οι θεραπευτικές επιλογές που έχει η επιστήμη στη διάθεσή της περιλαμβάνουν:

  • χειρουργική επέμβαση,
  • χημειοθεραπεία,
  • ορμονοθεραπεία,
  • ανοσοθεραπεία και
  • ακτινοθεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζετε πού στοχεύει η δική σας θεραπεία κατά του μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα.

  • Σε πολλές περιπτώσεις, ο απώτερος στόχος της θεραπείας είναι να προσπαθήσει να θεραπεύσει τελείως τον καρκίνο κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσετε με τους γιατρούς σας. Όταν όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεταστατικό καρκίνο, πιθανόν αυτό να μην είναι ρεαλιστικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χάνετε τις ελπίδες σας. Μην ξεχνάτε ότι είστε ένας από τους πρωταγωνιστές της θεραπείας σας.
  • Σε άλλες περιπτώσεις, στόχος της θεραπείας είναι να μπορέσει ο ασθενής να έχει μια καλή ποιότητα ζωής και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Σημαίνει όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες τόσο από τη θεραπευτική αγωγή όσο και από τον ίδιο τον καρκίνο του πνεύμονα. Σημαίνει επίσης πως η επιστήμη στοχεύει στη μακρόχρονη επιβίωση, πάντα όμως σε συνάρτηση με την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε άτομο εκτιμά διαφορετικά αυτά τα στοιχεία. Ό,τι αποτελεί προτεραιότητα για έναν ασθενή δεν είναι απαραίτητα προτεραιότητα για κάποιον άλλον. Είναι σημαντικό λοιπόν να σκεφτείτε τις προτεραιότητες σας και στη συνέχεια να τις μοιραστείτε με την ιατρική σας ομάδα. Άλλωστε, η λήψη μιας θεραπευτικής αγωγής για τον μεταστατικό καρκίνο είναι τελικά δική σας απόφαση, έχοντας πάντα στο μυαλό σας  τα πιθανά οφέλη της θεραπείας.

 

Η ζωή  μέσα από τον μεταστατικό καρκίνο – Οι προκλήσεις και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Στις περιπτώσεις που ο μεταστατικός καρκίνος αντιμετωπίζεται και μετατρέπεται σε μακροχρόνια ασθένεια, είναι πιθανό να βρεθείτε μπροστά σε μια σειρά προκλήσεων, που μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με την προσωπικότητα, το περιβάλλον και τη ζωή που έχει ο καθένας. Εκτός από την προφανή αναστάτωση εξαιτίας της επιστροφής του καρκίνου, είναι απόλυτα φυσιολογικό να:

  • νιώθετε έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό, θλίψη, απελπισία και μοναξιά και να αναζητάτε συναισθηματική και πνευματική υποστήριξη,
  • αντιμετωπίζετε με απαισιοδοξία τη νέα θεραπευτική αγωγή καθώς και όλη τη διαδικασία που θα χρειαστεί πάλι να βιώσετε,
  • να νιώθετε συνεχώς την ανάγκη να μιλάτε για την ασθένεια, όταν βρίσκεστε μαζί με τους δικούς σας ανθρώπους,
  • ανησυχείτε για τις καθημερινές υποχρεώσεις, ιδίως αν υποφέρετε από κόπωση και άλλες παρενέργειες,
  • ανησυχείτε για το οικονομικό κόστος της νέας θεραπείας

 

Ζώντας με έναν μεταστατικό καρκίνο είναι πράγματι μια καθημερινή πρόκληση. Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

  • Αρχικά, μην ξεχνάτε πως τα συμπτώματα του καρκίνου και οι δυσάρεστες παρενέργειες από τις θεραπείες αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από τους θεράποντες ιατρούς σας.
  • Οποιαδήποτε απορία σας θα πρέπει να λύνεται. Κάποιοι ασθενείς ζητούν να μάθουν μόνο τις βασικές πληροφορίες για τη μετάσταση και άλλοι προτιμούν να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες. Επιπλέον, αν νιώσετε πως θέλετε να πάρετε τη γνώμη ενός δεύτερου ογκολόγου, είναι απόλυτα κατανοητό και δε θα πρέπει να διστάσετε.
  • Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα που σας δυσκολεύουν και να διαχειριστείτε τις αλλαγές στη ζωή σας,
    • συζητώντας με ψυχολόγους, ειδικούς συμβούλους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς
    • εφαρμόζοντας τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του άγχους σας (γιόγκα, διαλογισμό κ.ά.)
    • κάνοντας πνευματικές συζητήσεις με εκπροσώπους της θρησκείας, εάν αυτό σας ανακουφίζει
  • Να θυμάστε πάντα πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεστε τους φόβους και τις ανησυχίες σας, ακόμα κι όταν όλα πάνε καλά με τη θεραπεία σας. Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν για χρόνια με μεταστατικό καρκίνο και οι γιατροί σας μπορούν να σας εξασφαλίσουν μια καλή ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

Φροντίζουμε τους ανθρώπους που μας φροντίζουν

Ο μεταστατικός καρκίνος αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για τον ασθενή αλλά και για τους οικείους που αναλαμβάνουν τη φροντίδα του. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί επίσης να χρειάζονται βοήθεια για να ανταπεξέλθουν τόσο συναισθηματικά όσο και στις αυξημένες υποχρεώσεις. Εκτός από τους παραπάνω τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προτείνει συναντήσεις – δια ζώσης ή διαδικτυακές – με ομάδες υποστήριξης για τα άτομα που φροντίζουν ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο. Δεν ξεχνάμε λοιπόν να στηρίζουμε εκείνους που μας στηρίζουν στον αγώνα μας ενάντια στη νόσο.

 

Πηγές:
Coping With Cancer | Cancer.Net
Feelings and Cancer – National Cancer Institute

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.