fbpx
page-header

Ψυχική Υγεία

Φροντίζοντας έναν ασθενή με ΚτΠ

Φροντίζοντας τον ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα: ο ρόλος και οι προκλήσεις

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας και να μεταβάλλει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Είναι πιθανό να έχουμε στιγμές ψυχικής και σωματικής αδυναμίας. Ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας και το είδος της θεραπείας, ίσως να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσωπικές και επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Κάπου εδώ ξεκινά η συμβολή του φροντιστή.

  • Ο φροντιστής είναι ο άνθρωπος που παρέχει σωματική, πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη στον ασθενή.

Μιλώντας για φροντίδα, εννοούμε αρχικά  την καθημερινή βοήθεια στη χορήγηση φαρμάκων, στην προετοιμασία γευμάτων και στην καθαριότητα του σπιτιού.

Ο φροντιστής όμως καλείται να προσφέρει στήριξη και σε διαδικαστικά θέματα (οικονομικά, νομικά, ασφαλιστικά κ.ά.), να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος με την ιατρική ομάδα και να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου και των παρενεργειών της θεραπείας.

Επιπλέον, στέκεται στο πλάι του ασθενή για να τον ενθαρρύνει, να τον στηρίξει στις δύσκολες στιγμές του και να ενισχύσει τη θετική του διάθεση.

  • Ένας φροντιστής μπορεί να προσφέρει τη βοήθειά του με τη φυσική του παρουσία, εκτελώντας καθημερινά καθήκοντα φροντίδας. Αυτός είναι συνήθως ο κύριος φροντιστής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ο/η σύζυγος, σύντροφος, γονιός ή ενήλικο παιδί. Όταν η οικογένεια δεν βρίσκεται κοντά, ένα άλλο μέλος της οικογένειας, γείτονας ή φίλος μπορεί επίσης να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Ανάλογα με την περίσταση, υπάρχουν και οι φροντιστές που παρέχουν τη στήριξή τους από απόσταση. Επισκέπτονται τον ασθενή ή τον βοηθούν τηλεφωνικά ή διαδικτυακά. Μπορεί ακόμη να είναι μέλη της οικογένειας που μένουν μακριά αλλά διαχειρίζονται τη φροντίδα του δικού τους ανθρώπου. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε τις πρακτικές αλλά και συναισθηματικές δυσκολίες ενός φροντιστή από απόσταση, καθώς είναι πιθανό να ανησυχούμε περισσότερο, όταν ο ασθενής μας δεν είναι κοντά μας.

  • Ορισμένοι φροντιστές μοιράζονται την ευθύνη με άλλα άτομα, παρέχοντας ο καθένας διαφορετική βοήθεια στον ασθενή με καρκίνο και την οικογένειά του. Αυτός ο επιμερισμός των καθηκόντων μπορεί να λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά. Συχνά, τα μέλη της οικογένειας μπορεί να δυσκολεύονται να μοιραστούν τις ευθύνες και να οδηγούνται σε διαφωνίες. Άλλες φορές, η φροντίδα ενός μέλους της οικογένειας με καρκίνο δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική και μπορεί να προσαρμόζεται, καθώς ο καρκίνος και η θεραπεία αλλάζουν.

 

Οι προκλήσεις της φροντίδας ενός ασθενή

Η φροντίδα ενός ασθενή με καρκίνο είναι απαραίτητη για την επιβίωσή του και εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της νόσου. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε τις πολλαπλές προκλήσεις και δυσκολίες που συχνά βιώνει ο φροντιστής, διότι:

  • εκτίθεται καθημερινά σε ερεθίσματα που τον κάνουν ψυχικά και σωματικά πιο ευάλωτο
  • μπορεί να χάσει την ισορροπία στη δική του ζωή, καθώς μειώνεται ο ιδιωτικός του χρόνος
  • ενδέχεται να έρθει σε σύγκρουση με τις προσωπικές υποχρεώσεις και ανάγκες του
  • ίσως νιώσει μόνος και αποκομμένος από το κοινωνικό περιβάλλον

Εάν είστε φροντιστής, προσπαθήστε να μην αμελείτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας. Να θυμάστε πως ο ρόλος αυτός κρύβει μέσα του την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Όταν βοηθάτε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευημερίας του ασθενή σας, χτίζετε μια νέα ή βαθύτερη σχέση μαζί του. Νιώθετε ήσυχος/η με τη συνείδησή σας, κάνοντας ό,τι μπορείτε για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Λειτουργείτε σαν πρότυπο για το περιβάλλον σας. Κι αυτό είναι πάντα μια μεγάλη ηθική ανταμοιβή.

 

Πηγές:
Coping With Cancer | Cancer.Net
Feelings and Cancer – National Cancer Institute

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.