fbpx
page-header

Ψυχική Υγεία

Αυτο-εικόνα & Καρκίνος

Πώς θα διαχειριστείτε τις ενοχές σας

Στην προσπάθεια να αποδεχτείτε τον καρκίνο του πνεύμονα, είναι πιθανό να βιώσετε το συναίσθημα της ενοχής και να προσπαθείτε να αιτιολογήσετε την ασθένειά σας. Πολλοί άνθρωποι που ζουν με καρκίνο νιώθουν ενοχές. Η ενοχή είναι μια μομφή προς τον εαυτό σας. Πλάθετε στο μυαλό σας σενάρια του τύπου “αν δεν έκανα…..αυτό ή εκείνο….δεν θα μου συνέβαινε” και κινείστε σε ένα φαύλο κύκλο ερωτηματικών και θλίψης

Καλό είναι να γνωρίζετε πως το αίσθημα της ενοχής είναι πολύ συχνό σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αλλά και στους φροντιστές τους. Εκδηλώνεται σε διάφορες χρονικές στιγμές και για διαφορετικούς λόγους.

Ως ασθενής, ίσως αισθάνεστε ενοχές, επειδή:

– οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής σας πιθανόν να αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

– αμελήσατε να ανταποκριθείτε νωρίτερα στα συμπτώματα και να ζητήσετε εγκαίρως ιατρική βοήθεια

 – αναγκάζεστε να μείνετε μακριά από την εργασία σας λόγω της θεραπείας, και να δημιουργήσετε επιπλέον ευθύνες στους δικούς σας.

– ο οργανισμός σας δεν ανταποκρίθηκε αρκετά στη θεραπεία

– θεωρείτε πως θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει το οικονομικό κόστος που επιφέρει ο καρκίνος του πνεύμονα

– σε αντίθεση με άλλους ασθενείς, εσείς καταφέρατε να επιβιώσετε από τον καρκίνο του πνεύμονα. Βιώνετε τη λεγόμενη “ενοχή του επιζώντος” που οδηγεί πολλές φορές σε βαθύ ψυχικό τραύμα.

 

Ως μέλος της οικογένειας ή ως φροντιστής, ίσως αισθάνεστε ενοχές, επειδή στην πραγματικότητα είστε ανήμποροι μπροστά στην ασθένεια. Μη μπορώντας να την αναστρέψετε, μπορεί να νιώθετε άσχημα που είστε υγιείς, ενώ κάποιος αγαπημένος σας υποφέρει.

 

Απελευθέρωση από τις ενοχές σας

Παρόλο που τα συναισθήματα ενοχής εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και στους φροντιστές τους, θα πρέπει να προσέχετε να μην εδραιωθούν γιατί μπορεί να εξελιχθούν σε κατάθλιψη. Να θυμάστε πως η ασθένεια είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Δοκιμάζοντας να απελευθερωθείτε από τις ενοχές σας, θα διαπιστώσετε θετική αλλαγή στη διάθεσή σας και στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τον καρκίνο του πνεύμονα. Προσπαθήστε λοιπόν να δώσετε μια ευκαιρία στον εαυτό σας και αφήστε πίσω σας τυχόν λάθη που θεωρείτε ότι κάνατε στο παρελθόν όπως, για παράδειγμα, το κάπνισμα.

– Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με κάποιον δικό σας ή γίνετε μέλος μιας ομάδας στήριξης. Αφενός θα σας φύγει ένα μεγάλο βάρος και αφετέρου θα νιώσετε πλαισιωμένοι από ανθρώπους που έχουν βιώσει παρόμοια συναισθήματα. Έτσι, δεν θα είστε πια μόνοι με τις ενοχές σας.

– Αναλογιστείτε όλα τα θετικά που υπάρχουν στη ζωή σας και χαλαρώστε μέσα από πράγματα που σας δίνουν χαρά. Ασχοληθείτε με δημιουργικές δραστηριότητες και εκφράστε τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο. Συναντήστε αγαπημένους φίλους, ακούστε μουσική, ξεχαστείτε με μια ταινία. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου μέσω του χιούμορ.

 

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε πως ο καρκίνος είναι μια περίπλοκη ασθένεια που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Δεν είστε υπεύθυνοι για την εμφάνισή του. Όσο για τα συναισθήματα ενοχής, είναι προσωρινά και θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, όπως άλλωστε και όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλεί η διάγνωση της νόσου. Σε περίπτωση όμως που αυτά τα συναισθήματα έχουν μεγάλη διάρκεια και ένταση, καλό είναι να μιλήσετε σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 

Πηγές:
Coping With Cancer | Cancer.Net
Feelings and Cancer – National Cancer Institute

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.